måndag 30 januari 2012

Bryggbygge

Har gått några veckor nu sen jag och två kompisar tröttnade på tentaplugget och tyckte det var mycket roligare att prata ölbryggeri. Två av oss har tidigare gjort en hel del satsbryggningar, och vi har länge pratat om att det skulle vara kul att brygga på riktigt någon gång. Det hela slutade med att vi bestämde oss för att bygga ihop en liten anläggning för helmäskning. 


Då en av oss precis köpt hus med källare och lyckades övertala sin andra hälft att det var en mycket god ide att dedikera ett rum till bryggning fanns det inte så mycket att tänka på än att börja leta prylar. Våra planer började med att vi tänkte bygga oss ett kokkärl av en 30l jäshink och ett värmeelement från nån gammal vattenkokare, samt ett lakkärl av två 30l hinkar med perforerad botten... 
ja inte tog det lång tid innan vi insett att det vore mycket roligare att bygga nåt seriösare! 
Tankarna gick via en 30l rostfri kastrull från biltema, till att se om vi kunde slakta en gammal hydrofortank som stått orörd i 40 år: 

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2001.jpg

Som ni kan se var inte hydrofortanken nån hit, då den för det första var förzinkad inte rostfri, och för det andra nästan helt genomrostad...

Nä, nu fick Blocket.se komma till hjälp, å det tog inte lång tid innan vi lyckats få igenom ett skambud på en 4 år gammal (ung) rostfri 300l varmvattenberedare för 1000kr, drygt bara att det blev en biltur Umeå/Skellefteå för att hämta hem den... men det var den värd, och dessutom kom den med formgjuten isolering =)


http://www.humle.se/punbb/images/upload/76_Bild%2002.jpg 
http://www.humle.se/punbb/images/upload/99_Bild%2003.jpg

Vinkelslipen åkte fram, och efter lite kalkborttagningsmedel och svinto blev insidan som väntat väldigt fräsch! 
Termoelementet sitter perfekt och är på 2x1500w, om man kopplar det på två faser = 400V. Vi såg också till att komma över ett par gamla tvättmaskinsvärmeelement på ca 2kW styck. Då det blir det lite tight att hitta två faser till de båda tvättmaskinselementen, samt två faser till den inbyggda så kör vi den istället på 230V och får då ut ca 960W ur dessa. Totalt har vi då en installerad effekt på ca 5kW, vilket förhoppningsvis kommer kunna koka upp en hel del vatten inom rimlig tid.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/36_Bild%2004.jpg

Lite rörprylar hade plockats upp på biltema, så båda kärlen fick sig en varsin avtappningsventil och isoleringen åkte tillbaka på.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/92_Bild%2010.jpg 
http://www.humle.se/punbb/images/upload/92_Bild%2011.jpg

En rejäl ställning till de båda kärlen byggdes, och snabbkoppling på vattenrör kopplades in

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2013.jpg 
http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2012.jpg

Här kom vår första setback... när kokkärlet provfylldes visade det sig att ett av de installerade värmeelementen läckte... ugh, drykt! 
Problemet löstes genom att byta mot ett annat värmeelement med en gummipackning som tätar från båda sidorna av tanken. Det gamla tryckte bara från insidan.

Värmeelementen kopplades in ett i taget och en effektmätare visade att de levererade något under märkt effekt då vi inte riktigt kom upp i 230V... (och ja, vi har jordfelsbrytare!)

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2014.JPG

Kokkärlet testas, och ca 75l vatten kokas upp med provisorisk bottenplugg och lock wink

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2008.jpg


http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2007.jpg

Kylaranordningen hade vi tänkt använda oss av en gammal värmeväxlare som vi såg till att blästra bort all färg från, men det visade sig att flänsarna inte alls var gjorda utav aluminium, utan fick för sig att rosta så fort de sänktes ner i varmt vatten =)  så nu har vi fått tänka om och kommer istället tillverka en klassisk doppkylare av mjukt kopparrör. Alternativt tillverka en motströmsvärmeväxlare om vi känner att priset inte rusar iväg.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2009.jpg

Fick tag på en billig pastamskin på tradera som vi byggde om till en maltkvarn a la http://www.youtube.com/watch?v=VbQl0bco04Q 
Kvarnen driver vi med en borrmaskin...

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2005.jpg

å ett stort paket från PGW kom med posten med bla lite sköna patentkorksflaskor, 25kg malt å lite annat gött =)

http://www.humle.se/punbb/images/upload/12_Bild%2006.jpg

Är lite ivriga att komma igång nu, får se när doppkylaren blir klar så vi kan komma igång å sätta första satsen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar