måndag 13 februari 2012

Brygginvigning

Å nu var det äntligen dags att inviga bryggeriet!
Då ingen av oss har erfarenhet av helmäskning förrut, utan all kunskap kommer från diverse internetkällor (så som den här och youtube) så tänkte vi att ett inte allt för avancerat ölrecept skulle följas. Vi bestämde oss för att följa de grundrecept som beskrivs på Bryggarwikins sida om helmäskning (http://www.shbf.se/wiki/index.php?title … oldid=4215). 
Förhoppningen är att få till ett gott öl som vi är nöjda med innan vi sätter igång å experimenterar för mycket själva. 
Då receptet på 25l knappt skulle komma över våra värmeelement bestämde vi oss för att starta med en 50l sats. Klockan sattes tidigt på morgonen och innan själva bryggandet kunde komma igång så hade vi köpt cellplast som vi tillverkade lock av. 

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2020.jpg

Kokaren (till vänster) fylldes med ca 75l vatten och sattes på. När sedan vattnet började koka insåg vi att cellplastlocket, som består av två sammansatta skivor (den ena med mindre diameter så den går ner i kokkärlet), fick för sig att suga åt sig en hel massa vattenångan och därmed svälla. Även om vi hade bra hjälp av 100°C vattenånga som ville skapa en tryckkokare av vårat kokkärl, så satt locket som berget. 
Med mycket möda och lite hjälp av diverse verktyg fick vi iaf loss det och kunde börja mäska in malten som vi vägt upp till 9+1kg:  

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2017.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/13_Bild%2018.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2019.jpg

Har helt glömt bort att fota vår falska botten som vi tillverkat av ett stycke perforerad plåt. Inget märkvärdigt, men ska slänga in en bild vid tillfälle… 
Mäskningen började bra, och mäskkärlet höll temperaturen förvånansvärt bra! Tappade endast ca 2°C på en dryg timme.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2021.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2022.jpg

Som bilden visar fick vi mäska från en jäshink med kokande vatten då vi inte fått den Grundfos cirkulationspump vi beställt från blocket en vecka tidigare, Schenkers 2-4 dagar blev en vecka.... 

Dessutom offrade vi ett gamalt jäshinkslock för att inte förstöra skiktningen då vi lakade ur malten. 
Slangarna som vi hade tänkt köpa (silikonslangar som vi hittade jättebilligt på skolan för ca 20kr/m), var för tillfället slut och skulle inte komma fören på måndagen å så långt kunde vi knappast vänta… så tillsvidare fick vi köpa livsmedelsklassad PVC-slang som iof bara skulle tåla 60°C, men fungerade oväntat bra även i kokande vatten. Var lite orolig efter en dokumentär jag sett om gifter i plast, men läste i slangens datablad å den är lyckligtvis fri från de mjukgörande ftalaterna som gör att barn föds utan mellangård =) stod t.o.m. att slangen lämpade sig väl för öl och vin, då den klarar 50% alkohol i 60°C!

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2023.jpg

Vörten lakades ur mäsken och tappades upp i kokkärlet där den kokade i en timme. Diverse humle tillsattes med givna intervall å den silduk (modell saftsil) som vi började använda blev på tok för liten för den mängd humle som skulle tillsättas när humlen svälde i vattnet. 
Ett örngott fick istället sätta livet till och agera humlepåse. Nästa gång tror jag vi istället låter humlen koka fritt med vörten och ser till att sätta en sil eller nåt för hålet i botten så att det inte kloggar igen. 


När vörten sedan tappats upp i jäshinkar kunde vi inte alls kyla med den tänkta plattvärmeväxlare som vi beställt med cirkulationspumpen och därmed också låg hos schenker… så först tänkte vi att den 10m långa pvc-slang vi hade kunde fungera som en något sämre doppkylare. 
Detta övergav vi ganska fort när vi insåg att temperaturen inte alls ville sänka sig, så då ställde vi dessutom hinken i en balja som kallvattnet också cirkulerade i: 

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2025.jpg

Vi insåg att det skulle ta ett tag att kyla vörten när vi letat upp en gammal kursbok i termodynamik och sett att värmeövergångstalet för pvc är typ 2000ggr lägre än för koppar. Efter ett tag kom husägare nr 2 som inte alls är insatt i ölbryggningen och undrade varför vi spolade så mycket vatten å varför vi inte bara ställde ut hinkarna i snön!? 
Ibland är det dumt att tänka svårt, sagt å gjort: 

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2014_1.jpg

Tog iof sjukt länge att kyla vörten där också, men något mer ekonomiskt och miljövänligt =) ser fram emot att installera pump å värmeväxlaren!
Vörten syresattes med en luftpump och förkulturen på ”London Ale” tillsattes:

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2016.jpg

Idag (måndag) fick jag två goda nyheter: 
1) Jästen har redan satt igång och det bubblar på bra!
2) Schenkerpaketet kom idag: 

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Bild%2015.jpg

Ser redan fram emot nästa heldag i bryggeriet (ja det tog  tre otränade bryggmästare en hel dag från morgon till kväll att sätta en sats =)
Men först kanske vi ska få jäsa klart å tappa första satsen på våra fina flaskor =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar