lördag 28 april 2012

Holy GrAle II

I tisdags var det åter dags för en heldag i Håknäs.
Skippade skolan och dök ner i Isaks källare, denna dag för att brygga uppföljaren till vårt premiäröl "Holy GrAle" som har stått till sig och levererar en bra bit över våra förväntningar:Självklart kunde vi inte hålla oss från att göra någon förändring i vår uppställning, så den här gången blev det en mätsticka så vi kan ha koll på hur mycket öl vi har kvar efter koket. Med husköpet kom också en brännpenna, som kom väl till pass. Kändes som man var tillbaka på slöjden i mellanstadiet =)


Optimisten Isak var bestämd över att även malt har ytspänning...


Vi övergav vårt förra försök med att ha humle i sildukar då det var alldeles för mycket bök, så nu har vi monterat en metallsil över tapphålet på kokkärlet så att humlen kan rumla med i koket. 


Kul å se hur föregående veckas underjästa pilsner "Pilskner" (tack Kerstin för underbart namnförslag!) jäste på även i 10°C källare.


Jästen vi använde i Holy GrAle II är den jäst vi tvättade efter förra satsen, och med en stor förkultur tog det inte lång tid fören jäsningen kom igång =)
Ser fram emot att tappa upp 40L Pilskner och 70L Holy GrAle II på flaska om några veckor =)
Har även planer på att brygga vidare på Pilsknern, då vi har ingredienser för en 75L sats som bara väntar på att vi ska tappa om den nuvarande, så vi kan återanvända även denna jäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar