lördag 28 april 2012

Underjäst Pilsner

 Nu bryggs det öl i Håknäs igen!
 För två veckor sedan tog vi en tvådagars tur hem till Isaks för att ägna större delen av första helgen på länge då solen fick för sig att komma fram, nere i hans 12-gradiga källare...

Första dagen ägnade vi åt diverse uppgraderingar av vårt konstant föränderliga bryggeri, samtidigt som den ombyggda pastamaskinen sattes på prov för att mala 9kg maltkorn till vår Pilsner.
Plattvärmeväxlaren och Grundfoss cirkulationspump kom på plats och nyinköpta silikonslangar klipptes till och installerades med gardenakopplingar för att lätt kunna koppla om mellan de olika bryggstegen.


För att lättare kunna styra våra 3 värmeaggregat samt pumpen som hittills har styrts genom att dra i/ur skarvsladdar, så bestämde vi oss för att bygga en kontrollpanel. Vi hade vi köpt in rejäla toggle-switchar från ebay som enligt märkning skulle klara 15A/250V. tips från coachen: lita aldrig på märkningar som står på ebay-prylar... då våra värmeelement endast drar max 8A/230V, så hade vi gott om marginal, men det visade sig att även då vi parallellkopplade elementen över switcharnas båda brytare för att halvera strömmen till 4A så blev de så varma att de smälte sönder... 
Även en voltregulator (svarta ratten nere till höger) kopplades in för att kunna kontrollera effekten på ett av elementen, å inte heller den ebay-prylen levde upp till sin märkning. Den hade lite väl klen kylare för att kyla bort vår höga effekt, så den kopplades snabbt bort. Men rätt gött ändå att ha indikationslampor för att se vilka värmeelement som är påslagna och en switch för att sätta på/av pumpen. 
Efter lite mailkontakt med ebayleverantören och efter att han på engels-kinesiska hotat att skriva upp mig på en lista så att jag aldrig kommer kunna köpa saker från ebay igen så gick han med på att skicka en ny switch... så det blev till att lägga in en ny beställning switchar, som i framtiden endast kommer styra lågström 5V som då styr SSR-reläer som tar hand om starkströmmen.


Samtidigt som kontrollpanelen monterades invigdes pastamaskin-maltkvarnen med goda resultat. 9kg malt maldes för morgondagens pilsnerbryggning 

 

Nån som ser skillnad på vår malda malt jämfört med den köpt malda? 


Det ända dryga med att mala 9kg malt är att det tar tid... planer finns på att installera en stationär motor som får agera drivning istället för att vi ska behöva sitta och köra skruvdragaren.

Lovade förut att visa bilder på vår falska botten i mäskkärlet, här kommer den: 


 Röret är till för att det inte ska skapas ett undertryck under falskbotten när man lakar ur malten.

Bryggdagen
Uppe med tuppen efter gårdagens inte så tidiga sänggång startade vi igång bryggningen, här kommer lite sköna bryggbilder:


                  

Lakning: (locket ligger där för att en skicktning ska uppstå då lätt varmt vatten ligger uppe på den kallare och tyngre vörten som då pressas ner genom malten och ut i hinken)           

Bryggdagen avslutades med att Gustav och Anders kom ut och grillade i vårsolen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar